Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

APUA  ATOOPPISEN IHON  HOITOON

 

Atooppinen iho on käsitteenä usealle tuttu, mutta mitä se on?

Atooppinen iho on kuiva. Iho vaatii jatkuvaa hoitamista, jotta ihoon ei tulisi kutiavia ihottumakohtia. Atooppisessa ihottumassa taustalla on atopia eli perinnöllinen taipumus reagoida poikkeavan herkästi monenlaisille ärsykkeille. Ihon rakenne on myös poikkeava. Pintasolukko ihosta laskee kosteuden pois, jolloin ärsykkeet kohdistuvat ihoon helposti. Rasvakoostumus ihossa on myös erilainen . Ihottumakohdat ovat pienellä lapsella usein poskissa ja koko kehon alueella, mutta lapsen kasvaessaan kohdat usein ovat taivealueilla.

 

Käytännön kokemus

Kolmen atooppisen lapseni hoidosta oli kertynyt käytännön kokemusta jo jos jonkinlaista. Allergialääkäreiltä oli saatu ihon hoitoon hyviä neuvoja, joita oli noudatettu. Apteekin rasvahyllyn tarjonta oli tullut tutuksi ja kaikkea oli kokeiltu sieltä sekä kortisonikuureja ulkoisesti ihottumakohtiin oli ollut useita.
Ei siis mennyt kauan aikaa, kun huomasin, että neljäs lapsenikin on iholtaan samanlainen kuin vanhemmat sisarukset. Ihottumat alkoivat pienimmälle poskista ja levisivät pikkuhiljaa koko kehon alueelle. Kädet ja varsinkin kämmenet olivat pahimmat. Vajaa kaksivuotias pitää tunnustelemisesta ja aina leikitkään eivätkä olosuhteet ole hänen kannaltaan katsoen puhtaita ulkona: hiekkalaatikossa hiekkaa, kukkapenkissä multaa ja kukkiakin revittiin äidille yllätykseksi isosiskon mallin mukaan.

Ihoa hoidettiin apteekin tuotteilla kolmasti päivässä. Kesällä ulkona leikkiessä kädet suojattiin pienillä vauvansukilla joihin olin kantapäähän laittanut reiän peukaloa varten. Varvasosa oli aukaistu sormia varten. Myös yöllä oli omat suojat käsissä ja kynnet pidettiin lyhyinä  raapimisen estämiseksi, kutina oli tuskallista. Suihkuaika ihon puhdistamiseksi oli minimoitu, ettei iho kärsi ja kuivuisi liikaa. Silti en saanut ihottumaa kuriin. Ruokaa, jota hänelle tehtiin oli hyvin yksinkertaista perusruokaa, jotta ei olisi ollut vahvoja yleisempiä allergiaa tuottavia ainesosia. Myös pesuaineet, joita vaatehuollossa käytin, oli tarkoin valittu sekä myös vaatteet oli valittu ihoystävällisiksi: vaaleita luonnon sävyjä sekä puuvillaa. Tuntui kuin minulta olisi loppunut eväät, kun en saanut kaiken vanhan kokemukseni myötä hänen ihoaan kuntoon. Yöllä lapsi saattoi herätä itkuisena ja haluta suihkuun ihon kutinan takia, mutta aamulla pienistä käsisuojista huolimatta iho oli raavittu ja naarmuinen.
Atopicaoil tuli avuksi

Olin aloittanut helmikuussa 2013 UMG-Wellness-terapeuttikoulutuksen ja Aromaticassa koulutuksen aikana  tuotehyllystä tuli vastaan Atopicaoil. Olisiko tästä jotain atooppiseen ihoon? Kyllä. Otin kokeiluun tämän tuotteen. Pienelle 2-vuotiaalle lapselle ohjeen mukaan  laimensin sitä ensin seesamsiemenöljyyn suhteessa 1/4 atopicaoilia ja loput seesamsiemenöljyä. Aloin aluksi laittaa sitä ihottumakohtiin kaksi kertaa päivässä. Lapsi ei itkenyt sitä laittaessani ihottumakohtiin, että kirvelee tai haluaa öljyn pois iholta, niin kuin monille voiteille kävi. Päinvastoin, hän valitsi aina itse tuon Atopicaoilin ja riisui itse etukäteen vaatteet pois kertoen mistä öljyäminen aloitetaan. Ihottumakohdat eivät muuttuneet punaisiksi niinkuin aiemmista voiteista vaan kohdat alkoivat vaalentua ja rikkinäiset ihokohdat alkoivat nopeasti parantua ja umpeutua. Aloin ottamaan valokuvia paranemisesta sillä tunne oli uskomattoman helpottava. Olin vihdoin löytänyt apua, josta lapsikin nautti. Laitoin hänelle Atopicaoilia kolme kertaa päivässä  ja lopulta koko keholle, koska ihottumakotia oli niin paljon ja hän nautti öljyämisestä, koska se auttoi kutinaan.

Nyt lokakuussa ei ole enää ihottumaa! Kuitenkin ihon hoitaminen on edelleen tärkeää, koska hänen ihonsa  on rakenteeltaan poikkeava. Kesäaika sekä talvella pakkanen antavat omat haasteet ihon hoitoon. Käytän tyttäreni ihon hoidossa nyt Atopicaoilin lisäksi myös seesamsiemenölyä sekä välillä Jojobaöljyä, sillä ne  sopivat lisänä kohtiin, jotka ovat kovassa kulutuksessa kuten iho kämmenessä.

Toivon, että löydätte myös vastaavan avun kuin minä Atopicaoilista!

Eeva Lucas
Eeva Lucas
Lieto, Finland
Nurse, UMG-Wellness therapist
IFA Diploma in Professional Essential Oils Therapy
Clinic Vaaka-Wellness, www.hoitolavaaka.fi, phone +358 40 707 3333