Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

Kertomukseni

Aromatican tuotekehityksestä vastaa kansainvälisesti arvostettu aromaterapian ammattilainen, Ulla-Maija Grace, joka toi aromaterapian pohjoismaihin 1990-luvun alussa. Hän on kouluttanut mittavan uransa aikana satoja aromaterapeutteja Suomessa ja ulkomailla, tehnyt yli 10 000 aromaterapiahoitoa sekä kirjoittanut useita alan teoksia. Tällä hetkellä hän toimii vuonna 1994 perustetun Aromatican johtajana ja pääkouluttajana sekä luennoi ympäri maailmaa alan arvostetuissa konferensseissa.

Grace aloitti mittavan aromaterapiauransa yli 20 vuotta sitten Englannista, jossa hän toimi aromaterapeuttina ja oman koulutuskeskuksensa johtajana. Hän on suunnitellut ja kehittänyt ainutlaatuisen UMG-diplomiaromaterapeutti-koulutuksen, missä yhdistetään klassinen englantilainen aromaterapia ranskalaiseen lääkinnälliseen aromaterapiaan. Grace on myös kehittänyt kaikki koulutuksessa käytettävät hierontamenetelmät. IFA:n (International Federation of Aromatherapists’) opettajarekisteriin Grace on kuulunut jo vuodesta 1991 lähtien ja japanilaisen Yamano Beauty & Wellness’in opettajiin vuodesta 2000.

Opetustyön lisäksi Ulla-Maija Grace on kehittänyt kaikki Aromatican Aromahoitotuotteet, joiden reseptit pohjautuvat hänen kansainvälisesti korkeatasoiseen aromaterapiaosaamiseensa, vankkaan kokemukseen ja kokonaisvaltaisen mind-body-synergian hyödyntämiseen.

ULLA-MAIJA GRACEN HYVINVOINNIN METODI SYNTYI ELÄMÄN ARVOSTUKSESTA

Elämän mittainen kiinnostus hyvinvointiin ja luonnonmukaisiin hoitoihin on kuljettanut Ulla-Maija Gracen Karjalan-mummon helmoista englantilaisten ja ranskalaisten mestarien oppiin sekä jakamaan omaa tietoaan Aromatican koulutusten ja tuotteiden kautta. Työ ja opiskelu jatkuvat, sillä tie ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtämiseen on pitkä.

Ulla-Maija Gracen elämässä juuret luonnolliseen hyvinvointiin ja käsin tekemiseen ulottuvat varhaiseen lapsuuteen asti. Gracen ihailema karjalainen Anna-mummo oli hieroja, kuppari, lapsenpäästäjä ja ruumiinpesijä. Äidiltään hän oppi hyödyntämään kasveja koivun lehdistä yrtteihin.

Grace muutti 20-vuotiaana Englantiin opiskelemaan kieltä. 1970-luvun Englannissa hyvinvoinnista puhuttiin aivan eri tavalla kuin Suomessa. Hän viettikin aikaansa lontoolaisissa hyvinvointiin ja luonnonmukaisiin hoitoihin keskittyneissä kirjakaupoissa, joissa hän sai ensikosketuksensa myös aromaterapiaan.
 
Ammatti hyvinvoinnista Gracelle tuli kuitenkin vasta myöhemmin. Nuori perheenäiti työskenteli kirjanpitäjänä, mutta kiinnostus hyvinvointiin ja aromaterapiaan muhi kaiken aikaa taustalla. Luonnonmukainen ruoka, joogaharrastus ja erilaisiin maailmanfilosofioihin tutustuminen täyttivät vapaa-ajan.

Ensimmäiset hoitotuotteet omasta yrttimaasta

1970-luvun lopulla Grace muutti perheineen muutamaksi vuodeksi Suomeen. Samoihin aikoihin hän ryhtyi pohtimaan, miten voisi hoitaa kahta pientä lastaan. Ratkaisu löytyi pihamaalta: Grace valmisti kasvattamistaan yrteistä hoitotuotteet korvatipoista yskänlääkkeisiin omille ja naapurien lapsille.

Perheen muuttaessa takaisin Englantiin Gracen tie aromaterapeutiksi alkoi The London School of Aromatherapy -koulussa. Valmistuttuaan aromaterapeutiksi Grace sai lisäoppia kahdelta ranskalaiselta ammattilaiselta, jotka saapuivat opettamaan ranskalaista aromaterapiaa Lontooseen.

Kahden erilaisen aromaterapian suuntauksen yhdistämisestä tuli Ulla-Maija Gracen työtä ja ajatuksia määrittävä tekijä. Klassinen englantilaisen perinteen mukainen aromaterapia perustuu perimätietoon, jossa ajatellaan ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Ranskalainen lääkinnällinen aromaterapia pohjautuu eteeristen öljyjen kemiaan, ja siinä tutkitaan eri aineiden vaikutuksia kehossa. Hajuaistin kautta hoitaminen on molemmissa vahvasti mukana.

Aromaterapeutiksi ja kouluttajaksi

Varsinaisen aromaterapeutin uransa Ulla-Maija Grace aloitti perustamalla hoitolan kotinsa puutarhahuoneeseen. Uraa uurtava ranskalaisen ja englantilaisen aromaterapian yhdistävä hoitometodi oli suosittu alusta lähtien, ja asiakkaiden piti jonottaa hoitoaikaa vähintään puoli vuotta.

Kiinnostus uutta hoitometodia kohtaan kasvoi, ja Gracea pyydettiin pian opettamaan metodiaan muillekin Englannissa ja Suomessa. Hän perusti oman koulutuskeskuksensa, jossa hän opetti erikoishieronnan, eteeriset öljyt ja ohjatun itsehoidon yhdistävää UMG-metodia. Hänet hyväksyttiin International Federation of Aromatherapists (IFA) -opettajarekisteriin vuonna 1991 ja japanilaisen Yamano Beauty & Wellness’in opettajiin vuonna 2000. Grace on kansainvälisestikin aromaterapian pioneeri: hänen IFA:n opettajanumeronsa on 048 ja jäsennumeronsa 129, kun jäseniä nyt on jo lähes 8000.

Aromatica Oy toi aromaterapian Suomeen

Suomeen Grace palasi vuonna 1993 ja toi mukanaan elämäntyönsä, eteerisiin öljyihin pohjautuvan UMG-metodin. Grace perusti Aromatica Oy:n ja ryhtyi kouluttamaan ja tarjoamaan hoitoja suomalaisille, jotka eivät vielä tunteneet aromaterapiaa. Vuosien aikana hän on ehtinyt kouluttamaan satoja suomalaisia hyvinvoinnin ammattilaisia.

Grace kehitti myös omia hoitotuotteitaan hoitoloita ja itsehoitoa varten. Koska Suomessa Gracen ensimmäiset asiakkaat valittivat usein kipua, kolotusta ja särkyä, hänen ensimmäinen hoitotuotteensa oli Kolotusöljy. Toisena syntyi Selluliittiöljy, joka on vieläkin Aromatican suosituin tuote.

Grace on myös julkaissut kirjoja aromaterapiasta. Alun perin englanniksi kirjoitettu Aromatherapy for Practitioners ilmestyi vuonna 1996 ja on käännetty useille kielille, kuten suomeksi ja espanjaksi. Suomeksi Grace on kirjoittanut myös Eteeristen öljyjen käyttöoppaan.

Vastuu hyvinvoinnista kuuluu jokaiselle

Aromatican tuotteet ja UMG-metodi ovat Ulla-Maija Gracen vuosikymmenien kokemuksen, kehityksen ja oppimisen tulosta. Hänen hoidoissaan yhdistyvät vanha perimätieto ja tieteellinen tieto, tunteen ja öljyjen kemian ymmärrys.

Grace kertoo, että hänen maailmankatsomuksessaan tärkeää on ihmisten arvostus. Hoitaminen lähtee siitä, että ymmärtää toisen ihmisen arvon ja valon. Hyvinvoinnin kokonaisvaltainen hahmottaminen on pitkä prosessi.

– Tulevaisuudelta toivon, että ihmiset ymmärtäisivät olevansa itse vastuussa itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Hyvinvointi on jokaisen oikeus, mutta sen eteen on tehtävä työtä. Hyvä olo syntyy kaikenlaisista mielen, kehon, tunteen ja hengen ravinteista, joita itselleen antaa, Ulla-Maija Grace toteaa.

Gracea jatkaa työtään Aromatican johdossa kouluttaen hyvinvoinnin ammattilaisia ja kehittäen uusia hoitotuotteita.