Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

Meiramin kukkaMEIRAMI, VUORTEN KAUNEUS.

Mäkimeirami (Origanum vulgaris) on monivuotinen punertavakukkainen  pystyvartinen kasvi, joka Suomessa kasvaa villinä maan lounaisosissa kalkkiperäisillä alueilla. Mäkimeiramista on olemassa useita aromiltaan ja ulkonäöltään poikkeavia alalajeja. Mäkimeirami sekoitetaan monesti maustemeiramiin (Origanum majorana), joka on maultaan voimakkaampi kuin mäkimeirami. Suvun nimi Origanum tulee kreikan kielen sanoista ”oros” ja ”ganos”, jotka tarkoittavat vuorten kaunistusta.

Sekä Origanum vulgaris että Origanum majorana  ovat helppoja puutarhassa viljeltäviä yrttejä. Sen kukinta-aika on pitkä, ja kukat houkuttelevat puutarhaan runsaasti kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia. Mäkimeiramia on pidetty taikakasvina, joka on antanut suojan niin noitia kuin paholaistakin vastaan.

ETEERINEN ÖLJY
Origanum majorana eli makea meirami (Sweet majoram) on laji, josta erotetaan aromaterapassa ja pharmakognosiassa käytettyä eteeristä öljyä. Sen koostumus on pääasiallisesti monoterpeenejä esim. alfa ja gamma terpeenejä sekä monoterpeeni-alkoholeja esim. terpinene-4-olia, jota on myös mm. tea tree öljyssä. (lähde: Aromatican analyysikirjasto). Tämä yhdistelmä tekee tästä meiramin eteerisestä öljystä hyvän avun erilaisissa tulehdustiloissa ulkoisesti käytettynä.

Meirami oli yksi tunnetun englantilaisen yrttilääkitsijän, Culpepperin lempi kasveista. Hän kuvasi sitä runollisesti sydämen, mielen ja kehon lämmittäjäksi. Lämmittävien ominaisuuksiensa vuoksi se myös auttaa esimerkiksi lihasten jännitystiloissa ja kylmän aiheuttamissa krampeissa. Aromatican tuotteista mm. Muscle Ease / Kramppimix sisältää meiramia. Meiramin eteerinen öljy on myös hyvä erilaisiin hengitystie ongelmiin sekä edistämään ruoansulatusta.

HUOM! Eteeriset öljyt tulee aina laimentaa kasvipohjaöljyyn ennen iholle laittamista. Rohtokäyttöön sisäisesti nautittaviksi eteeriset öljyt eivät ole sopivia. Siihen suositellaan  yrtistä tehtyjä uutteita.


ROHTOKÄYTTÖ
Rohtona käytetään mäkimeiramin kukkivia versonlatvoja teenä tai uutteena tai tinktuurana. Mäkimeirami kiihottaa ruokahalua, laukaisee ruuansulatuselinten kouristuksia ja edistää liman irtoamista hengitysteistä. Kasvia käytetään ruuansulatus- ja hengityselinten vaivoihin, kuten yskään ja ilmavaivoihin. Suuvetenä sitä käytetään suun ja nielun tulehduksiin. (Sinikka Piippo, Luonnon lääkeyrtit, Tammi)

ULLA-MAIJA GRACE