Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

Laventeli peltoLaventeli, Lavandula angustifolia, Lavandula angustifolia Vera, Lavandula spika, Lavandula stoechas ja monia muita lajeja ja risteytyksiä

Laventeli on koriste-, rohto- ja yrttikasvi, joka kauniin värinsä, ihastuttavan tuoksunsa ja monenlaisen hoitavuutensa takia on levinnyt laajalle maailmaan.


KORISTEPENSAANA
Suomessakin viihtymään oppinut laventeli tuo tuoksunsa ja lempeän, puna- tai sinililan värityksensä puutarhojemme aurinkoisille, hyvin vettä läpäiseville alueille. Se kutsuu myös perhosia, eikä se sisältämänsä eteerisen öljyn ansiosta ole altis tuholaisille eikä myöskään kelpaa ruoaksi monellekaan eläimelle.

ROHDOS- JA  TUOKSUKÄYTTÖ

IMG_0887Lavandula angustifolia
Kuten alussa oleva nimilista kertoo laventeleja on monen monia lajeja. Tunnetuin ja eniten erilaisiin hoitoihin käytetty laventeli on Lavandula angustifolia. Sitä kasvatetaan useissa maissa eteerisen öljyn tuottamista varten. Erilaiset ilmastot, maan laadut ja kasvatuspaikan korkeuserot vaikuttavat kuitenkin laventelin tuottaman eteerisen öljyn koostumukseen ja siksi myös hoitovaikutuksiin. Laventelia käytetään erityisesti rauhoittavana sekä hajuaistin välityksellä käytettynä, että iholle laimennettuna kasviöljyyn. Tuoksuna laventeli on erityisesti unettava, rentouttava ja lievittää masennusta.  Iholle käytettynä se lievittää kipuja ja laukaisee kouristuksia ja lievittää hyönteisten                                                pistojen ärsytystä.
Tuoksuna, teenä ja iholle Laventelia käytetään alentamaan verenpainetta.
Teenä laventeli rauhoittaa myös ärtyneen vatsan sekä edistää hyvää yöunta

Eteerisen öljyn tuotannon rinnakkaistuotteena ”syntyy” laventeli hydrolaatti, joka on ehdoton rauhoittaja auringon polttamalle iholle tai muulle palovammalle.

Lavandula latifolia tai spika
Lavandula latifolia kasvaa alavammalla, merenpintaa lähemmällä korkeudella kuin angustifolia. Koostumukseltaan ja vaikutuksiltaan nämä kaksi laventelia eroavat selkeästi toisistaan. Latifolialta puuttuu angustifolian  rauhoittavuus ja unettavuus. Hyvin oleellinen ominaisuus latifolialla, sisältämänsä 1,8-sineolin ansiosta on, että se lievittää yskän ärsytystä ja irrottaa limaa. Sen lisäksi sillä on antiseptisia ominaisuuksia, joka edesauttaa mm. yskän hoitamisessa. Lavandula latifolia sisältää myös kamferia, jota ennen vanhaan käyttiettiin sydämentykytyksiin  ja hengenahdistukseen, joten myös sen ansiosta latifolia sopii erilaisten hengitystieongelmien hoitoon.

laventeli2Lavandula stoechas, ranskalainen / espanjalainen / italialainen laventeli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lavandula stoechas kasvaa välimeren rannkon maissa, joten kaikki nämä nimet ovat paikkansa pitävät. Stoechas lajin kukan kiehtova, muista laventelilajeista poikkeava muoto on kuin siivet saanut ananas. Tämä laji löytyy meillä Suomessa melkein jokaisessa yrttikasveja myyvässä kaupassa tai torikojussa. Itse en ole tämän laventelin eteeristä öljyä käyttänyt enkä analyysiä öljyn koostumuksesta missään nähnyt joten vaikuttavuudesta enkä tuoksusta voi kommentoida. Viehättävä se joka tapauksessa on.

Laventeli on ranskalaisten suosikki
Ranskan Provance’n tasangoilla voi joka kesäisillä laventelifestivaaleilla löytää laventelia mitä yllätävimmissä tuotteissa. Sieltä löytyy laventeli hunajaa ja -viiniä, laventeli leivonnaisia ja jopa laventeli makkaraa. Tyypillinen provancen ranskalainen yrtti-mauste, jota löytyy myös Suomesta, sisältää laventelia.
Laventelin kukkia voi laittaa pieniin kangas pusseihin vaatehuoneen tai liinavaatekaapin tuoksuttajaksi. Ne sopivat salaatin ja muiden ruokien tai kakkujen koristeeksi.

HUOM! Lavandula angustifoliaa ei suositella käytettäväksi henkilöille, joilla on alhainen verenpaine.                                 Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää sisäisesti.

Ulla Grace tuotteissa mm. Sweet Dreams, Fibromix, Restless Legs sisältävät Lavandula angustifolia eteeristä öljyä.
Löydät tuotteet WELLNESS CARE https://www.ullagrace.com/fi/tuotteet/wellness-care/
JA PHARMA https://www.ullagrace.com/fi/tuotteet/pharma/ sivuilta

Ulla-Maija Grace