Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

IMG_5155Suomen kesä ei suomalaisille tuntuisi kesältä jos meillä yleiset Hieskoivu (Betula pubescens) ja Rauduskoivu (Betula pendula) eivät olisi kaunistamassa kesäisiä maisemiamme. Koivut ovat Suomen kansan sydäntä lähellä olevia myös hyvin moneen hyötykäyttöön soveltuvia ja käytettyjä puita.

Kesän suurena juhlana, Juhannuksena, koivulla on oma erityinen paikkansa. Silloin se koristaa kodit ja pihat, tuo lempeän hoitavaa tuoksuansa tupaan ja vielä enemmän saunaan kun löyly lämmttää sen lehdet ja vapauttaa aromaattiset aineet. Vihdottasessa koivu myös hoitaa ihoa ja edistää nesteen poistoa.

Hies- ja rauduskoivu kuuluvat kauppayrtteihin
Kauppayrtti nimikkettä käytetään kasveista, jotka luetaan rohdoskasveiksi. Koivusta rohtona käytetään kuivasta lehdestä tehtyä pulveria tai nesteuutetta (esim.tee). Niitä  käytetään virtsatie ongelmiin lisäämään virtsan eritystä ja huuhtelemaan virtsatiet. ( CHM P, Yrttilääketuotteidenkomitea EU)  www.ema.europa.eu

Koivun lehdet lisäävät virtsan, suolojen, hien ja sapen eritystä ja laskevat kuumetta ja nesteitä poistavana laskevat verenpainetta. Koivun sanotaan myös vahvistavan vastutustukykyä. (Sinikka Piippo, Luonnon lääkeyrtit 2003)

HUOM.! Koivunlehdistä tehtyjä rohdoksia käytetään vain aikuisille tai yli 12 vuotialle 2-4 viikon kuureina. Niitä ei tule käyttää henkilöille, joille suositellaan vähäistä nesteiden käyttöä kuten esim. sydämen tai munuaisten vajaatoiminta onglemissa. www.ema.europa.eu

Perimätietoa
Suomalaisessa kansanperinteessä koivu yhdistetään naisellisuuteen ja viattomuuteen. Kansanparantajat ovat käyttäneet koivuvastoja loitsinnassa. Lönnrot kirjoittaa tuoreiden koivunlehtien käytöstä mm. kihdin ja reuman hoitoon kietomalla potilas kokonaan lehtiin ja hiostamalla. Koivuntuhkalipeää on käytetty mm. syövän ja keuhkotaudin hoitoon.

Ravintona käyttöä
Koivun lehdet ovat ravintorikkaimmillaan ennen juhannusta. Uusissa tuoreissa koivun lehdissä on paljon C-vitamiinia sekä B2 ja B3-vitamiineja. .(Sinikka Piippo, Luonnon lääkeyrtit 2003). Koivunlehdet sopivat mm. salaatteihin ja yrtti-juomiin. Pelkkä vesikin muuttuu maukkaammaksi kun siihen laittaa muutaman koivunlehden. Koivun uudet pienet lehdet ovat viehättäviä, miedonmakuisia koristeita melkein minkä tahansa ruoan päälle. Lehtiä voi kuivata tai pakastaa ja käyttää esim. smootheissa. Poimi vain ehjät kauniit lehdet kaukana liikenteen saasteesta tai tehokasvatettujen peltojen läheisyydestä. Koivun mahla säilyy pakasteessa ja on raikas juoma kesän kuumien päivien varalta.

Sisarusteni kanssa kesäleikeissä koivunlehti-mustikkaleivokset olivat aina leikin herkullinen ja ravintorikas kohokohta .

Muu käyttö
Koivunlehdet edistävät hiusten ja hiuspohjan terveyttä esim. huuhteluvedessä käytettynä.  Koivunlehtiä voi lisätä myös jalkakylpyyn laskemaan turvotusta.

Ulla-Maija Grace