Ulla Grace Hyvinvointia on päättämässä toimintansa

DSC01335NOKKONEN ON RAUTAA ja muutakin
Nokkonen on yksi ”Suomen super foodeista”. Se sisältää runsaasti rautaa, C-vitamiinia, kalsiumia, piitä ja lehtivihreää. Esimerkiksi appelsiinissa on vähemmän C-vitamiinia ja pinaatissa rautaa kuin nokkosessa. Nokkosessa on enemmän kalsiumia kuin maidossa.
Monikäyttöinen nokkonen
Nokkosen maku on vahva ja mitä tummempi lehti sen voimakkaampi maku. Nokkossämpylät ja –letut  sekä  nokkoskeitto ovat suomalaisille tuttua ruokaa.Nykyisen super- ruoka boomin myötä nokkosta on alettu käyttämään mm. smootheissa.

Terveysvaikutuksia
Nokkonen on ollut osa sumalaista kansanlääkintää sekä ihmisten että eläinten hoidossa. Rauta- ja C-vitamiinipitoisuutensa takia sitä on käytetty toipilaiden hoitoon ja vastustuskyvyn ylläpitämiseen, anemiaan ja väsymykseen. Nokkonen edistää myös ruoansulatusrauhasten toimintaa ja normaalistaa suolen bakteeriston ja siten myös suolen toiminnan (T.Rautavaara, Miten Luonto parantaa WSOY)
Nokkosta käytetään hoitamaan tulehduksellisia virtsaamisvaivoja ja eturauhasen liikakasvua (R. Hiltunen ja Y.Holm. Farmakognosia, Yliopistopaino, Helsinki University Press).

Keruu ja säilöntä
Keää puhtailta paikoilta missä ei ole esim liikennettä tai tehoviljelyä. Paras aika keräämiseen on kevät ja alkukesä. Poimi vain kauniita ehjiä nuoria latvaversoja.
Nokkosen voi kuivata ilmavassa tilassa poissa auringon valosta. Pakastukseen kannattaa nokkonen laittaa sopivankokoisissa käyttöerissä.

Ulla-Maija Grace